Artrose, of gewrichtsslijtage, is een reumatische aandoening die het kraakbeen in de gewrichten langzaam aantast. Men spreekt ook wel van 'gewrichtsslijtage'. Artrose komt onder andere voor in de gewrichten van de heup en de knie, de nek, de onderrug en de handen.

Oefentherapie bij Artrose

De oefentherapeut leert u oefeningen om de artroseklachten te verminderen. U leert tijdens de activiteiten van alledag op een goede manier met de pijn en de stijfheid om te gaan. De oefentherapeut begeleidt u in het vinden van een evenwicht tussen wat u doet (belasting) en wat uw lichaam aankan (belastbaarheid). U leert optimaal gebruik te maken van uw eigenmogelijkheden, zodat u ook op lange termijn baat hebt bij de behandeling.

Het is van groot belang dat u blijft bewegen en dat u probeert uw activiteiten gaandeweg weer op te bouwen. De oefentherapeut geeft u daarbij een stevige ondersteuning binnen uw eigen grenzen. Waar nodig zoekt de oefentherapeut samen met u actief naar oplossingen. De behandeling is breed. Er wordt niet alleen veel geoefend, maar u krijgt ook voorlichting en advies.

Reumatoïde Artritis

Reumatoïde Artritis is een auto-immuunziekte, waarbij er sprake is van ontstekingen in gewrichten. Er zijn periodes dat de ziekte actief is, er zijn dan veel klachten, soms is er een rustige periode, u ervaart dan weinig tot geen klachten.

Oefentherapie bij Reumatoïde Artritis

Er wordt steeds meer nadruk gelegd op verantwoord blijven bewegen (ook wanneer de ziekte actief is). Dit veroorzaakt geen extra schade. Ervaring en wetenschappelijk onderzoek hebben bewezen dat bewegingsfuncties die verloren zijn gegaan moeilijk te herstellen zijn. De oefentherapeut begeleidt u bij het bewegen binnen uw grenzen. Samen met uw oefentherapeut wordt gekeken hoe u uw dagelijkse activiteiten het best kunt verrichten en u leert de belasting van uw lichaam aan te passen aan uw mogelijkheden. De reumatoloog probeert met gerichte medicatie de activiteit van de ziekte zoveel mogelijk te beperken.