Een voorkeurshouding bij baby’s komt regelmatig voor. Voorkeurshouding betekent dat een baby spontaan gedurende driekwart van de tijd met het hoofd naar één kant kijkt of gedraaid ligt. Dit kan lijden tot een eenzijdige afplatting van de schedel omdat de schedel nog erg week is bij jonge baby’s.
Wat kunt u als ouders doen om een voorkeurshouding bij baby’s te voorkomen
Spelen: Het is belangrijk dat u uw baby wanneer hij wakker is te laten spelen in rugligging, buikligging en zijligging. Probeer deze zoveel mogelijk af te wisselen. Vanaf dat uw baby 2-3 weken oud is is het aan te bevelen dat de baby minimaal 3 keer per dag op de buik speelt. Bouw de tijd rustig verder op. Zorg er tijdens de buikligging voor dat de armen van uw kind naar voren gericht zijn.
Slapen: Tijdens het slapen is het van belang dat de baby op de rug ligt in verband met het verkleinen van de kans op wiegendood. Probeer als ouder uzelf aan te leren dat wanneer u uw baby in bed legt u het hoofdje van uw baby afwisselend naar links en rechts laat kijken. Draait uw baby zijn/haar hoofdje automatisch naar 1 kant probeer dan wanneer uw baby in slaap is zijn/haar hoofdje te draaien.
Verzorgen: Probeer bij het verschonen van uw baby te wisselen van kant. Het hoofdje van uw baby links van u of rechts van u. Maar ook de baby recht voor u verschonen is een goede afwisseling, ook voor uw eigen lichaamshouding. Na iedere verschoningsbeurt is het aan te bevelen uw baby korte tijd op de buik te laten liggen. Zo went uw baby aan het buikliggen.
Voeden: Als uw baby borstvoeding krijgt dan wisselt u automatisch de houding van uw kind. Indien u flesvoeding geeft wissel dan de linker- en rechterarm af. Ook kunt u uw baby op uw benen leggen en dan de fles geven.
Dragen: Probeer zoveel mogelijk draaghoudingen af te wisselen. Op beide armen, maar ook met de rug tegen uw borst of met uw baby’s buik op uw onderarm.
Verwijzing naar de kinderoefentherapeut
Als bovenstaande adviezen onvoldoende resultaat hebben en er een ernstige voorkeurshouding of afplatting van de schedel dreigt te ontstaan dan kunt u terecht bij het consultatiebureau. Zij kunnen u doorsturen naar de kinderoefentherapeut. Heeft u zelf twijfels over of uw baby een voorkeurshouding ontwikkeld kunt u ook zelf contact opnemen met de kinderoefentherapeut. De kinderoefentherapeut onderzoekt welke oorzaak ten grondslag ligt aan de voorkeurshouding en start indien noodzakelijk de behandeling.
Om de scheefstand van de schedel op te meten maakt de kinderoefentherapeut gebruik van de Plagiocephalometrie. Voor de metingen wordt gebruik gemaakt van een zacht en warm thermoplast bandje. De meetmethode is niet pijnlijk. Dit bandje wordt om het hoofd gedaan en wordt dan hard op het hoofdje van uw baby. Nadat het bandje eraf gehaald is kan de mate en ernst van de voorkeurshouding bepaald worden. Naast het meten van de schedelafplatting wordt ook gebruik gemaakt van een motorisch onderzoek. Hierin kijkt de kinderoefentherapeut of de motorische ontwikkeling verder goed verloopt.
Binnen onze praktijk werk Minou de Jong – Lensen met kinderen die een voorkeurshouding hebben, neem contact op met haar voor meer informatie.