Vandaag is het World sleep Day.
Hoe slaap jij? Ervaar jij wel eens, of misschien wel langere tijd slaapproblemen? Wist je dat een gezonde slaap essentieel is voor heel veel dingen? Een gezonde slaap zorgt onder andere voor een betere concentratie en productiviteit van je hersenen. Ook zorgt het ervoor dat je mentale herstel verbeterd. Een goede slaap zorgt ook voor het fysieke herstel van je lijf.
Veel mensen ervaren op dit moment slaapproblemen. In 2018 kampten 2,9 miljoen Nederlanders met slaapproblemen. Mensen worden vaak wakker in de nacht of liggen juist uren wakker voordat ze in slaap kunnen vallen. Ook hoor ik vaak in de praktijk dat mensen niet aan de 8 uur slaap komen die ze denken nodig te hebben. Dit is iets wat je overal hoort maar eigenlijk is 8 uur slaap niet voor iedereen voldoende of juist voor veel mensen te veel slaapuren. Belangrijk om te weten dat iedereen een uniek bioritme heeft.
Slapen is een 24 uurs proces. Alles wat je gedurende de dag meemaakt, alle activiteiten die je doet en de soms bijkomende hectiek en onrust heeft invloed op jouw slaap. Wellicht herken je het wel als je een dag alleen maar in de weer bent geweest met je werk, kinderen, sporten, dan is het bedtijd, je bent hartstikke moe, maar het lukt je NIET om in slaap te vallen.
Slapen zou iets vanzelfsprekends moeten zijn maar helaas voor velen is dit niet het geval. Het is ook goed om te weten dat er genoeg hulp is om je slaapprobleem aan te pakken. Vooral jij bent diegene die onder andere je leefstijl en gedrag kunt veranderen waardoor je slaap ook verbeterd. Hoe je dit doet? Denk eens aan het optimaliseren van je slaapvoorwaarden. Bijvoorbeeld ritme en regelmaat in je dagen brengen waardoor je biologische klok goed weet wanneer het tijd is om te slapen en weer op te staan. Zo is het belangrijk om in de ochtend voldoende licht te pakken en tegen de avond op tijd te gaan schemeren.
Een veel voorkomend probleem is het piekeren in bed. Dit komt bij veel mensen voor. Juist het bed is niet het moment van piekeren. Dit brengt je brein tot meer alertheid en de ene na de andere gedachte komt te boven. Hierbij zou het bijvoorbeeld al kunnen helpen om je moment van piekeren te plannen op de dag. Om jezelf en je brein even een moment van piekeren te gunnen, want ook dit hoort erbij.
Probeer jij vandaag een piekermomentje in de plannen? Wij zijn benieuwd wat dit voor jou doet en of het wellicht al iets veranderd voor de nacht.
Wilt u meer tips over het oplossen en aanpakken van uw slaapprobleem?
Bel of mail voor meer informatie.